Skip Navigation Links
Forside
Historie
Temaer
Undervisning
Turisme
Arkiv
Søgning
Cykeltur
Turforslag
Skip Navigation Links.
Cykelturen
For den motionsinteresserede turist er der her en række forslag til, hvordan man overkommeligt og billigt, kan opleve regionens kulturarv, kunsthåndværk og kulinariske tilbud.
I Øresundstids sidemenu kan man læse mere om den historiske baggrund for de enkelte destinationer.
Under Kort og Links findes der en vejviser samt links til de enkelte besøgmåls egne hjemmesider med åbningstider og priser.

Dag 1
Den første dag begynder turen i Helsingør. Fra Helsingørs bykerne cykles der, via Marienlyst Allé ad Gl.Hellebækvej et par kilometer ud til én af den danske fagbevægelses højborge i Danmark. LO-Skolen.

LO-Skolen
LO-skolen er et kursus og konferencecenter, hvor den danske fagbevægelse i slutningen af 1960´erne lod opføre et pragtmonument af en skole til uddannelse af deres tillidsmænd og kvinder fra hele landet.
Højskolen er også kendt for sin meget store samling af dansk eftertidskrigskunst og den flotte udsigt til Skånelandskabet på den anden side af Øresund.

LO - Skolen, Helsingør

Hammermøllen
Hammermøllen i Hellebæk er et eksempel på den tidligste industrialisering i Danmark. Møllen er i 1980 restaureret, så den fremtræder som i 1765, hvor den var et vigtigt led i den omfattende våbenfabrikation, der fandt sted i området. Placeret i Hellebæks idylliske omgivelser er møllen et yndet udflugtsmål for turister og skoler.

Hammermøllen

Domain Aalsgaarde
Temperaturen på vore nordiske breddegrader er normalt ikke velegnet til vinproduktion. Men Domain Aalsgaardes geografiske placering er en undtagelse. En entusiastisk, dansk vinbonde har derfor oprettet Danmarks første officielle vingård med rundvisning, foredrag og vinsmagning. Der produceres fem forskellige hvidvinssorter.

Domain Aalsgaard

Domain Aalsgaard Vejviser

Flynderupgård Museet
Flynderupgård Museet i Espergærde ligger smukt mellem Egebæksvang Skov og de dyrkede marker. Her er der skiftende kulturhistoriske udstillinger, en fiskerisamling, en gammel købmandsbutik, klasseværelse, bondestue, rosenhave som i 1920. I "Folkekøkkenet" serveres der gamle, traditionelle danske retter. Museet har også et frilandskulturcenter med eksempler på tidligere tiders landbrug.

Flynderupgård

Flynderupgaard Vejviser

Louisiana
Louisiana Museum for moderne Kunst i Humlebæk blev oprettet i 1958. Udgangspunktet var en gammel herskabsvilla fra 1855 og museets spændende arkitektoniske udformning er skabt i nøje sammenhæng med terrænet.
Kunstmuseet med dets permanente og skiftende udstillinger er et af de mest besøgte museer i Danmark.
Fra museet er der tillige en storslået udsigt ud over Øresund til Hven og Skåne.

Krogerup Avlsgaard
Krogerup Avlsgaard er et økologiske landbrug med tilhørende gårdbutik og cafe´. Det ligger kun ca. 500 meter fra Louisiana museet og har en omfattende produktion af grøntsager. Den indgår i et større økologisk udviklingskompleks, der hedder, Årstiderne. Avlsgården er nabo til den kendte Krogerup Højskole. Hele landskabet omkring Krogerup er ved at blive fredet.

Krogerup Avlsgaard

Krogerup Avlsgaard Vejviser

Andersen Art
Andersen Art, på Strandvejen 390 i Espergærde, er et lille, men spændende kunstgalleri med skiftende udstillinger, skulpturhave, skøn beliggenhed og fri udsigt over Øresund. Herskabsvillaen var oprindelig sommerhus for en af Danmarks store politikere under besættelsen, Christmas Møller.

Marienlyst Hotel og Nationernes Allé
Hotellet stammer helt tilbage fra 1859, men er idag et helt moderne hotel ved Øresunds bred. Hotellet kan bl.a. tilbyde et badeland med tropisk klima, terrasse, spa, sauna, massage og fri udsigt over Sundet og til Kronborg.
Historisk set har Marienlyst Hotel været et mondænt mødested i over 100 år, hvor en række nationale og internationale personligheder refererer til deres oplevelser her.
Tæt ved hotellet finder vi Nationernes Allé. Før turen går til det nærliggende Helsingør Vandrerhjem, bør man se pragtvillaerne på Nationernes Allé. De er oprindeligt bygget til den mere celebre del af hotellets gæster. Bygningshistorisk set er husene interessante. F.ex. har en del af dem indslag fra den nationalromantiske vikingestil.

Sur la Plage.

Nationernes Allé

Danhostel - Vandrerhjemmet i Helsingør
Kun et stenkast fra Marienlyst Hotel, Ndr.Strandvej 24, finder vi en af Nordsjællands bedst beliggende vandrerhjem, hvor man kan overnatte til en billig pris. Det ligger i smukke naturomgivelser med privat strand og nok så komfortable værelser.
Under Kort og Links kan man, via Helsingør Turistbureaus hjemmeside, finde en nærmere beskrivelse.

Dag 2
Nu skal vi til Hven. Om formiddagen tages færgen "Harald Blåtand" fra Helsingør Havn ud til den smukke ø.

Harald Blåtand

Harald Blåtand Vejviser

Hven
Hven er alt, hvad der er tilbage af den landtange, som indtil for ca. 8.000 år siden, gjorde Skåne og Sjælland landfaste. Tilbage blev blot øen Hven
Hven er også øen, hvor der produceres god mad og drikke. Et sted for livsnydere! Her dyrker man druer og laver sin egen vin. Øen har sit eget mineralvand, og man laver også sin egen is. Her dyrkes den durumhvede, som benyttes i øens gode brød og delikate pasta. Her findes ydermere hvidløgsdyrkning, fiskerøgeri og gedeostproduktion. Under forberelse er endvidere øens eget whiskydestilleri.
Hven er, kort sagt, det perfekte udflugtsmål. Følg blot de godt vedligeholdte cykelstier.

Tycho Brahes Hven

Cykelturen på Hven

Sct. Ibbs middelalderkirke
Begynd f.ex. med at kigge ind i den lille middelalderkirke, Sct.Ibb. Det var apostlen Jacob, købmændenes skytshelgen, som blev kirkens skytshelgen. Den ældste del af kirken er fra 1200-tallet. Kirkehvælvet er fra 1400-tallet, hvor man i nyere tid har afdækket kalkmalerirester.
Altertavlen fra 1578 er skænket af Tycho Brahe, den verdensberømte danske astronom, der også var lensmand på Hven i slutningen af 1500-tallet.
Den storslåede udsigt over Øresund fra Backafallens top forstærker yderligere oplevelsen af kirkebesøget.

Kunstnere og kunsthåndværkere
Mange kunstnere og kunsthåndværkere har etableret sig på Hven. Ateliererne ligger som perler på en snor. Snyd ikke jer selv, besøg dem!
Begynd f.ex. med at se Kulturhusets kunstudstilling. Umiddelbart ved siden af ligger Tunaboden og Hvens Vævestue. Her tilvirkes den smukke Malvalampe, men også sommerhatte og græsmåtter.
Nogle få hundrede meter længere fremme kan man med fordel besøge skulptøren Lena Cedergrens atelier, Landsvägen 259.

Tycho Brahemuseet
Herefter er det en god idé at fortsætte frem til Tycho Brahemuseet, der er indrettet i den tidligere Allhelgonakyrkan. Tycho Brahe var en af verdens førende videnskabsmænd og levede og forskede på Hven fra 1576-1597. Her lod han et lille slot Uranienborg, opføre, omgivet af renæssanceidealets geometriskt udformede havekunst. Slottet blev skammeligt nok nedrevet i 1600-tallet, men halvdelen af haveanlægget er nu reetableret med tidstypiske vækster.
Ved siden af slottet fik han bygget et underjordisk observatorium, Stjerneborg.
Tycho Brahes verdensberømmelse skyldes bl.a., at han på Hven fik opført den første rigtige videnskabsinstitution i Europa. Øen blev et samlingspunkt for videnskabsmænd og kongelige personer fra hele kontinentet.
I museet får man et godt indtryk af dette. Det er også muligt at komme ned i resterne af det underjordiske Stjerneborg.

Tycho Brahe

Uranienborg

Turistgårdens Restaurant m.m.
Frokosttiden nærmer sig nu. Den kunne, med held, indtages på Turistgårdens restaurant. Uden beregning kan man, som ekstra dessert, samtidig nyde udsigten over Sundet til Danmark.
Hvendurum:
Hvis man herefter cykler lidt tilbage kan man kigge ind i bageriet, Hvendurum. Når man åbner døren bliver man nærmest bedøvet af duften af nybagt brød. Det er også hér man producerer pasta af den durumhvede, som dyrkes på øen. Hven er iøvrigt det nordiske sted i Europa, hvor denne kornsort dyrkes.
Cassiopeia Trädgårdsgalleri:
Tæt på ligger Cassiopeia Trädgårdsgalleri. Her finder man smukke ting til sin have og hjemmet.
Anis Galleri:
Rundt om hjørnet, på Norreborgsvägen, finder man Anis Galleri. Her kan man erhverve unikt glas og keramik, som galleriet selv fremstiller.
Sølvsmeden:
Ved siden af ligger Sølvsmeden, hvor Jan-Åke Ståhl designer og sælger smykker og
Hvensouvenirer i sølv og guld.

Backafallsbyn
Efter frokosten kan man cykle frem til Backafallsbyn. Her er der overnatningsmulighed i et afslappet miljø. Mens skumringen sænker sig, kan man nyde en veltillavet middag, evt. med gode kvalitetsvine.
Whiskybaren taler for sig selv. Den anses for at være en af de bedste i verden. Tilbyder f.ex. ca. 500 forskellige whiskymærker, heriblandt Sveriges største samling af Single Malt whisky. Der er dog intet krav eller forventning om, at man prøvesmager alle sorterne!

Dag 3
På cykelturens tredjedag er vi stadigvæk på Hven. Øens mange kunsthåndværkere har ofte åbne værksteder, hvor man kan iagttage deres håndværksmæssige kunnen og på den kulinariske front kan man glæde sig over små entusiastiske fødevarervirksomheder med hver deres speciale.

Marielunds Kunstnergård og Sophie Design
I sit ombyggede barndomshjem, Marielunds Konstnärsgård, på Hven, afholder Kunstmaleren Céleste udstillinger og kursusvirksomhed sammen med sin kollega Stig-Owe Jemseby. Kunstnergården er omgivet af en smuk skulptur og blomsterpark.
I umiddelbar nærhed kan man kigge indenfor hos Silverblänk & Guldkorn Sophie Design; et arbejdende værksted med salg af kunst og kunsthåndværk.

Skulpturparken i Marielund

Celeste-Glæden

Langs landevejen
Fortsætter man nu længere ud af øens landevej, ligger der flere atelierer og mindre spisesteder med forskellige specialiteter.
Tunagården
Landsvägen 142. Her har Gunillas Glas & Bernt H Keramik værksteder med brugs- og prydsgenstande.
Potteverkstan
Landsvägen 134. Her foregår der keramikforarbejdning
Hvens Getost
Landsvägen 66. Nina och Glenn Björne har her etableret en gårdbutik med en række specialiteter: gedemælk, gedeoste, fårekød m.m. som de selv producerer.
Den nordlige ende af landevejen er en stejl bakke, der munder ud ved Bäckvikens havn. Herfra afgår både til Råå. I ventetiden kan man måske nyde en is fra Hvens Isfabrik, der forhandles i Havnekiosken.

Hvens Gedeost Vejviser

Råå
Sejladsen til Råå tager ca. 1 time. Det idylliske fiskerleje med de lave byhuse langs de små gyder og stræder har haft en dramatisk og omskiftelig tilværelse. I 16- og 1700 tallet var Råå skueplads for flere voldsomme krigshandlinger. Omkring år 1900 var Råå Sveriges største fiskerby.
Efter landstigningen indtager mange turister deres frokost på Havnekroen, hvor man er i nær kontakt med bådfolket og deres aktiviteter.

Ramlösa
I 2007 fejres der 300-årsjubilæum for Ramlösa Brunns indvielse. Nutidens Ramlösa er præget af boliger og kontorområder, men en del af bygningerne fra glansperioden i 1800- tallet står endnu tilbage. Her færdedes kongelige og andre prominente personer og med lidt fantasi kan man sagtens se for sine øjne, hvordan de spadserede rundt i den smukke brunnspark, mens de ventede på en helsebringende drik fra nogle af kilderne, et beroligende bad eller deltog i elegante middage på det store Brunnshotel. Nogle var måske ifærd med at entre en hestesporvogn for nemt og bekvemt at komme til Sundets badestrand. Andre var måske patienter på vej til Brunnsparkens sygehus for en mere indgående behandling.
Ramlösa som flygtningelejr:
Mange nulevende danskere og nordmænd føler stor taknemmelighed mod Ramlösa Brunn, som under anden verdenskrig fungerede som flygtningelejr for dem, som var flygtet fra den tyske besættelsesmagt i Danmark og Norge.

Kurhotellet

Pålsjö
Der er nogle kilometer fra Ramlösa til Pålsjö, men der kan gøres interessante ophold undervejs: Det folkelige "söder", centrum med forretningsliv og intensiv færgetrafik, det moderne boligområde i Norra Hamnen og folkelivet omkring Gröningen og Fria Bad på en god sommerdag.
Pålsjøbadet ligger i den nordlige ende af strandpromenaden og er et klassisk badehus på pæle ude i vandet. Vel fremme kan man forkæle sig selv oven på anstrengelserne på cyklen med en tur i badstuen, et urtebad og behagelig massage.
For nogen vil det måske bagefter være fristende at indtage en svalende drik på Pålsjö Kro, der kun ligger i få skridts afstand.

Pålsjöbaden i Helsingborg

Vandrerhjemmet Thalassa
Vandrerhjemmet er et glimrende overnatningssted. Fra Pålsjöbadet cykler man gennem naturskønne områder til overnatningsstedet i Pålsjö Skov. Her er der komfortable værelser med egen altan, hvorfra der er havudsigt.
Middagen kan eventuelt indtages på Thalassas à la Carte Restaurang.

Villa Thalassa

Udsigt fra Villa Thalassa

Villa Thalassa Vejviser

Dag 4
På cykelturens sidste dag besøger vi velkendte turistattraktioner i Helsingborg. Har man set dem før betyder det ikke noget. De fortjener alle mere end ét besøg! Men vi vågner op på vandrerhjemmet i Pålsjö Skov.

Pålsjö Skov
Hvis man vælger at gå morgentur i Pålsjö Skov, møder man et broget folkeliv: motionister, cyklister, hundeluftere, og folk der blot ønsker en naturoplevelse.
Pålsjö Kyrkegård:
Turen kan fortsætte på krigskirkegården. Her får man et gribende indtryk af Sveriges dilemmea under 2. verdenskrig, hvor den svenske stat følte det nødvendigt at forsvare sin neutralitet trods den brede befolknings sympati for de allierede. Det er ikke alle, der ved, at en hel del soldater fra Tyskland, England, Canada og Australien blev dræbt på svensk territorium og ligger begravet her.

Krigsgrave i Pålsjö

Sofiero Slot
Fra Thalassa er der kun fem minutters cykeltur nordpå til Sofiero, Helsingborgs mest populære turistattraktion. Sofiero Slot var den svenske kongefamilies sommerslot frem til 1973. Kong Gustav 6. Adolf blev dette år syg under opholdet på Sofiero og døde efter nogle dage på Helsingborgs Sygehus. Det viste sig, at kongen havde testamenteret slottet og parken til Helsingborg Kommune, som nu ejer det hele.
Det er især parken med dens unikke samlig af surbundsplanten rhododendron, der hvert år lokker tusinder af turister til Sofiero. I hovedbygningen er der indrettet både restaurant og bistro.

Sofiero Slot

Dunkers Kulturhus
Fra Sofiero er der 5-6 km til Helsingborgs centrum. Det går hurtigt. Bl.a. fordi det er ned ad bakke det meste af vejen, og at der ofte er medvind fra nordvest.
Kulturhuset ligger ved Norra Hamnen og indeholder kunsthal, udstillingshaller, byhistoriske udstillinger, teater og koncertsal, musikskole, restaurant m.m.

Dunkers Kulturhus

Mariakirken
Klemt inde mellem husene, umiddelbart syd for Storttorget, finder man Maria Kyrkan. Den udgør, sammen med Kärnan, Helsingborgs fineste middelalderklenodier. Den gotiske kirke er fra ca.1400 og indeholder mange kunstskatte fra bl.a. nordisk middelalder og renæssance. Den berømte Diderik Buxtehude var organist i Maria Kyrkan i 1650erne.

Mariakirkens vestlige facade

Maria Kyrkans hvælv

Det centrale Helsingborg
Når man befinder sig midt i byen, er det fristende med lidt shopping i de mange forretninger. eller måske blot en slentretur på Kullagatan, Nordens første gågade.



©  Øresundstid 2009