Skip Navigation Links
Forside
Historie
Temaer
Undervisning
Turisme
Arkiv
Søgning
Biltur
Turforslag
Skip Navigation Links.
En biltur med børn
Turforslaget henvender sig til familier med børn i den skolepligtige alder og beskriver fire dage i bil på begge sider af Sundet i den nordlige del af Øresundsregionen. Turen byder på masser af oplevelser og aktiviteter for hele familien. Man kan selvfølgelig også vælge kun at køre én af dagsturene.
I Øresundstids sidemenu kan man få den historiske baggrund for de enkelte destinationer.
Under Kort og Links finder man rutebeskrivelser og links til de enkelte besøgsmåls hjemmesider med oplysninger om åbningstider, priser m.m.

Dag 1
Turen starter i Helsingør, hvor der er mange forskellige overnatningsmuligheder. Bl.a. Helsingør Vandrerhjem, Helsingør Camping, diverse Bed & Breakfast og hoteller i alle prisklasser. Se evt. herom på Helsingør Turistbureaus hjemmeside. Under Kort og Links.
Første stop på turen er:

Esrum Kloster
Klosteret er fra midten af 1100-tallet, men er nu omdannet til et moderne museum, hvor de besøgende får et spændende indblik i middelalderens verdensbillede og levevis.

Der er arbejdende værksteder, middelaldermarked, hestevognsture og der arbejdes med skiftende middelaldertemaer.
Gå evt. på Esrum Klosters egen hjemmeside for at se de aktuelle temaer og tilbud. Se sidemenuen: Kort og Links
Næste stop er:

Esrum Kloster

Nordsjællands Sommerpark
Nordsjællands Sommerpark er en forlystelsespark med et utal af fantasifulde forlystelser og aktivitetsmuligheder. Bl.a. vandland, dyrepark, gokartbane og fjernstyrede både.
Efter al den fysiske udfoldelse er tiden måske inde til at slappe lidt af.
Her er den nærliggende lille kystby, Gilleleje, et oplagt rejsemål.

Gilleleje
Gilleleje er en af Nordsjællands kendte badebyer. De idylliske omgivelser med havnen og den indbydende sandstrand har tiltrukket indenlandske og udenlandske turister i over 100 år.
Den storslåede udsigt til Kullen på den anden side af Sundet er med til at gøre Gilleleje populært.
Internationalt er Gilleleje også kendt for at være et af de største flugthavne for de danske jøder under 2. Verdenskrig. Gilleleje Kirkes loftsrum var i oktober 1943 tilflugtssted for ca.100 danske jøder, der blev opdaget af den tyske besættelsesmagt og sendt til tyske konzentrationslejre.
Man kan vælge at blive i Gilleleje til om aftenen og deltage i det traditionelle "moleræs" på den lange mole. Man kan også køre videre til naturområdet "Rusland" og se Rudolph Tegner Museet.

"Rusland" og Rudolph Tegners Museum
I et af Nordsjællands smukkeste landskaber kaldet: "Rusland", møder man et sælsomt syn. I det kuperede landskab dukker der et massivt, bunkerlignende byggeri op. Træder man indenfor, ser man en samling skulpturer med tydelige referencer til antikken.
Billedhuggeren, Rudolph Tegner (1873-1950) betalte selv for opførelsen af museet.
Flere af de bronceskulpturer som man kan se i Helsingør By er skabt af Tegner. F.ex. Danserindebrønden lige nord for Helsingør Værft og Herakles og Hydraen på Kronborgkajen i Helsingør Havn.

Dag 2
Bilturens anden dag byder både på slotsbesøg, naturoplevelser og besøg på et af Danmarks mest berømte kunstmuseer.

Frederiksborg Slot
Det imponerende renæssanceslot er opført i begyndelsen af 1600-tallet og er en af de ypperligste bygninger fra Christian 4.s regeringstid.
Slottet indeholder i dag, Det Nationalhistoriske Museum Frederiksborg Slot, med et spændende interiører, en omfattende historisk malerisamling og en stor samling personportrætter. Den imponerende barokhave er blevet genetableret, og hvis tiden er til det, kan man afslutte besøget med en lille sejltur på slotssøen med det gode skib, M/F Frederiksborg.

Frederiksborg slot

Fredensborg Slot
En kort køretur fra slottet finder man:
Det lille slot er fra 1720,erne. Det smukke barokslot er i dag kongelig residens og danner bl.a. rammen om det danske kronprinspars bolig i Kancellihuset.

Fredensborg Slot

Fredensborg Falkonergård
I umiddelbar nærhed finder vi:
Falkonergården er et helt unikt sted, hvis man vil opleve, hvordan mennesker og rovfugle, siden middelalderen, har arbejdet tæt sammen i jagten på et velsmagende måltid og børn og voksne kommer i tæt kontakt med luftens kongefugle.
Herfra går turen til det internationalt kendte Louisiana Museum for Moderne Kunst i Humlebæk.

Louisiana Kunstmuseum
Louisiana er et af Danmarks mest besøgte kunstmuseer. Det er meget smukt placeret i en park med skulpturer og en fantastisk panoramaudsigt over Sundet til Skåne. Udsigten kan også nydes fra cafeteriet og terrassen foran.
Museet viser nutidskunst fra hele verden, og børnene kan selv være kreative i museets eventyrlige børnehus.

Dag 3
Bilturens tredje dag begynder med sejlturen fra Helsingør til Helsingborg. Turen tager kun ca. 20 minutter med en af de store og velindrettede bilfærger, der sejler hvert 20 minut!
Dagens tur bringer familien ud i nogle af Skånes smukkeste naturområder.

Kullen
Længst ude på Kullahalvøen ligger naturreservatet Kullaberg. Udsigten og de dramatiske landskabsformationer har altid tiltrukket folk og længst ude på odden finder man Sveriges højest beliggende fyr. Fra fyret kan man følge en afmærket sti ned til den såkaldte ”Silvergrottan”. Den danske konge, Frederik II, som levede i 1500-tallet, troede, at han kunne udvinde sølv af en åre, man havde fundet i klippen. Den Nordiske 7-årskrig kom i vejen og man kom ikke i gang med ”udvindingen” før i 1571. Da viste det sig, at malmen fra ”Sølvhuggerhullet”, som man kaldte det, ikke indeholdt noget sølv og projektet blev opgivet. Det var en sølvskinnende bjergart, pegmatit, man havde fundet. Når man er inde i grotten, forstår man godt, at nogle kunne tro, at de sølvglitrende vægge indeholdt ædelt metal.

Kullen

Nimis
På nordkysten af Kullaberg ved Skälderviken ligger Nimis, et kolossalt bygningsværk af drivtømmer, som kunstneren Lars Vilks har samlet og brugt til at skabe en højst besynderlig konstruktion. Man kan krybe gennem tunneler, klatre op i små tårne og vandre rundt i dette mærkværdige klatrestativ. Der er efter sigende brugt mere end 160000 søm til byggeriet. Stien til Nimis er fra Himmelstorps Hembygdsgård afmærket med ”N”. Man skal regne med, at det tager op til en time at gå derud. Vær også opmærksom på, at turen går gennem stærkt kuperet terræn og at man nogle steder kommer meget tæt på de stejle skrænter!
Tilbage på Hembygdsgården kan man få kaffe og kage på Himmelstorps cafè.

Ingelbo Moose Park
60 km øst for Helsingborg ved en lille by, der hedder Västre Torup, ligger Sveriges sydligste elgpark, Ingel Moose Park. Her kan man se ”dyrenes konge” og komme helt tæt på naturen.
Der er grillpladser og overnatningsmuligheder i parkens ”Bed & Breakfast”.
En populær måde at overnatte på er at ”bo på bondegård”.

Bo på bondegård
Som en hyggelig og anderledes form for natlogí kan det anbefales at Bo på bondegård.
Det plejer at være populært hos hele familien. Og under Kort og Links kan man finde en række tilbud på dette.

Dag 4
Bilturens 4. dag byder på naturoplevelser i området øst for Helsingborg.

Dræsinekørsel fra Nybygget og Ljungbyhed
Ved ledvogterhuset ”Lilla Kloster” på Vej 13 kan man bestille en helt speciel oplevelse. Man kan nemlig køre med dræsine på jernbanestrækningen mellem Nybygget og Ljungbyhed, en tur på 13 km tur/retur. Jernbanen går gennem et naturskønt område med meget vildt og man kan holde pause, hvor man vil. Det er bare at løfte dræsinen af sporet. Övad Skog er en rasteplads, der kan anbefales. Herfra er der en gåtur på 800 meter i nordlig retning til et oldtidsminde i en bøgeskov. Da restauranter ikke vokser på træerne i dette område, er det en god idè at have madpakker med.

Dinoland i Nyvång
På lang afstand ser man den enorme slaggebunke ved Nyvångs gamle kulgrube. Lige ved siden af den finder man Dinoland, som rummer en af verdens største samlinger af kopier af Dinosauruser i naturlig størrelse. Man skal vist være taknemmelig for, at den næsten tredive meter lange Tyrannosaurus Rex kun er en kopi og ikke et levende væsen. Man kan også gå op til udsigtspunktet oppe på slaggehøjen, besøge en lille forlystelsespark for børn, køre i tog gennem en eventyrskov eller øve sig i at køre Go-Cart.

Påarp Fuglepark
I Påarp lige uden for Helsingborg, ligger Sveriges største fuglepark. Her er flere hundrede arter fra hele verden, f.eks. araer, parakitter og kakaduer. Fuglene kan flyve rundt i en stor voliere på 33 x 10 meter.
Fugleparken er et velegnet udflugtsmål for hele familien. Børnene kan løbe rundt og lege i haven, passionerede ornitologer og glade fugleamatører kan samles omkring voliererne og alle kan nyde det berømte svenske kaffebord.
Der er overnatningsmuligheder i forbindelse med fugleparken og man kan også ”Bo på lantgård” i nærheden.

Dag 5
Bilturen afsluttes med en dag i Helsingborg.

Dropp In i Helsingborg
Dropp Inn er et oplevelsescenter med spændende aktiviteter for både børn og voksne. Temaet er vand og man kan selv udføre forskellige eksperimenter. Selvfølgelig kan man også bruge tiden på at blæse sæbebobler og udnytte de mange andre legemuligheder.
Med lys- og lydspil og computere som pædagogiske hjælpemidler kan man følge vandets veje både i naturen og i byen.
Udenfor er der andre muligheder. Man kan f.eks. sejle med fjernstyrede både, køre i el-biler eller lege i eventyrparken.

Helsingborgs Tropikarium
Nogle hundrede meter nord for Olympia, lige ved Frederiksdal, ligger Tropikariet. Her kan man se lemurer, anakondaer, krokodiller, skildpadder, skorpioner, dværgsilkeaber og meget mere. Vil du have en spændende zoologisk oplevelse, skal du besøge Tropikariet.

Väla Centrum
Det er let at komme til Väla, det nordvestlige Skånes største indkøbscenter, nogle kilometer uden for byen. Over 100 butikker og gode parkeringsforhold lokker hver dag kunder til fra nær og fjern.©  Øresundstid 2009